Väva


Louët vävstolar

Vävning är en urgammal tradition. Det tidigaste beviset på vävda tyger är från 7000 f. Kr.


Vävning innebär att fläta samman trådar i olika riktning. Den ena riktningen, som man sätter upp på sin vävstol, kallas varp. Den andra riktningen, de trådar man sedan trär in i varpen, kallas inslag. När väven sitter kvar i vävstolen kallas den just väv. När du tagit loss väven och är klar har du din färdiga vävnad eller ditt färdiga tyg. 


Louët har vävstolar för alla smaker: vävramar, bordsvävstolar och golvvävstolar. 


Du är också välkommen till Båget Södergård och prova på vävstolarna. Se vårt showroom vad du kan prova på!


Vi har vävstolarna Lisa, Erica och Jane i lager för snabb leverans. För övriga vävstolar kan leveranstiden uppgå till 12 veckor.


Vid beställning av de större vävstolarna (från David och uppåt) erläggs en avgift på 5000 kr vid beställningstillfället.


Hur väljer jag vävstol?


 1. Bordsvävstol eller golvvävstol?

  När du ska börja väva kanske du väljer en mindre bordsvävstol. Den tar inte så mycket plats, kan lätt ställas bort, men har förstås begränsningar i hur breda vävar du kan göra.

  En golvvävstol tar förstås lite plats, men inte så som de gamla traditionella vävstolarna som fyller ett helt rum. Louets vävstolar är nätta i storleken och tar mycket mindre plats än de traditionella vävstolarna. T.ex. är Spring  med 110 cm vävbredd endast ca. 140*90 cm medan t.ex. motsvarande Glimåkra är ca. 185 * 160 cm!

 2. Hur bred väv vill jag kunna väva?
  Louets vävstolar finns i bredder från 30 cm till 130 cm. Bordsvävstolarna har en maxbredd på 70 cm.

 3. Hur många skaft behöver jag?
  Skaften höjer och sänker varptrådarna. Enkelt uttryckt kan man säga att ju fler skaft du har desto svårare mönster kan du väva.
  Louets bordsvävstolar har minst två skaft och upp till 16 skaft. För enkla vävar kan 2-4 skaft räcka. För mer komplicerade mönster behöver du fler skaft. 
  Golvvävstolarna har upp till 32 skaft.

 4. Vill du ersätta tramporna med en dobby?
  Med en mekanisk eller elektronisk dobby upp till 32 skaft väver du lätt komplicerade mönster.


Klicka på vävstolarna nedan för att läsa mer om dem!


Om du vet vad du vill ha kan du beställa direkt i vår webshop.


Om du hellre vill skriva ett meddelande eller inte är helt säker på vilken produkt som är bäst för ditt behov då fyller du i meddelanderutan här nedan.
Vi kontaktar dig då för att diskutera vad som passar dig bäst.


Golvvävstolarna kan inte beställas i webshop. Vid beställning av en golvvävstol vill vi diskutera de olika alternativen så det blir så bra som möjligt.