Spinna


Spinna


Spinna garn/tråd gör du genom att tvinna fibrer med varandra till en lång och stark tråd. Det kan du göra på en slända eller på en spinnrock.


En slända består av en pinne, kallad ten, som är fäst i en tyngd (trissa). Det är varken lättare eller svårare att spinna på slända än en spinnrock, men förstås mycket billigare. Att spinna på slända kan för nybörjaren upplevas mycket långsammare än att spinna på en spinnrock, men för den som övat mycket går det nog lika fort. 

Du hittar bottentyngd slända här bland övriga spinnverktyg.


På en spinnrock låter du spinnrocken dra in fibrer du matar på med dina fingrar. Du matar in mycket fibrer om du vill ha en tjockare tråd och mindre fibrer för en tunnare tråd. Som nybörjare är det lättare att mata på rikligt med fibrer, men med övning blir tråden tunnare och tunnare. Ja, det kan till och med vara en utmaning för den vana spinnaren att spinna tjockare tråd. Tänk på att det är charmigt att behålla lite ojämnheter i ditt garn. Du vill ju inte att det ska se fabrikstillverkat ut! 

Tråden som du spinner påförs automatiskt till spolen när du trampar. 


Louët designade sin första spinnrock S10 på 1970-talet.


Den första S10 hade vingbroms och drivning (drivremmen) på spolen. Denna klassiska S10 är mycket lätt att lära sig spinna på och lämpar sig väl för tjockare garn.


De moderna Louet spinnrockarna finns nu även med spolbroms, med olika utväxlingar och utseenden. 


HUR VÄLJER JAG SPINNROCK?

 1. E-spinner eller inte?
  En e-spinner är mycket liten jämfört med de golvstående spinnrockarna och väldigt lätt att ta med sig. 
  Du kanske tycker det är svårt att trampa och mata fram fibrer samtidigt? Då är e-spinner något för dig!
  Läs mer om Jenn-E e-spinner här.

 2. Ihopfällbar eller inte?
  Det är endast spinnrock Victoria som är ihopfällbar. Se nedan för mått. En ihopfällbar spinnrock är smidigt när du vill ta med den på semester i husvagnen eller om du åker runt på många spinnträffar. 
  Victoria är mindre i storleken och passar bäst till dig som är kortare än 170 cm. Om du är längre kan du uppleva en sämre arbetsställning och att du får böja dig fram när du spinner. 

 3. En eller två pedaler?
  De gamla traditionella spinnrockarna har en pedal och kanske är du van vid det. En dubbeltrampa gör att du sitter mer rakt framför din spinnrock och får en mycket bättre arbetsställning och ergonomi. Med dubbeltrampan styr du också hjulet lätt, backar och så framåt igen.  Dubbeltrampan är dyrare är enkeltrampan. 

 4. Vilket bromssystem ska jag ha?
  Bromsen reglerar hur hårt din tråd dras in på spolen. Hård broms = snabbt indrag = mindre tid att jobba med tråden.
  Med vingbroms, också kallad Irish Tension (IrT) bromsas just vingen. 
  Med spolbroms, också kallad Scotch Tension, bromsar du spolens framfart.  Spolbromsen kan upplevas lite snällare i sitt indrag och lämpar sig också därför lite bättre till att spinna tunn tråd. Men du som redan kan spinna gör nog lika tunn tråd med båda bromssystemen!

 5. Vilket hjul tycker jag är finast?
  Val av hjul är bara en utseendefråga och fyller ingen funktion. Det klassiska heltäckta hjulet med litet hål är nu för tiden mindre populärt och vi har därför bara tre- och femekrade hjul i lager.

  Klicka modellerna nedan för att läsa mer: S10 och Victoria


Om du vet vad du vill ha kan du beställa direkt i vår webshop.


Om du hellre vill skriva ett meddelande eller inte är helt säker på vilken produkt som är bäst för ditt behov då fyller du i meddelanderutan här nedan.
Vi kontaktar dig då för att diskutera vad som passar dig bäst.