Spinna garn - norsk

Hur spinner man garn?

Man spinner garn genom att tvinna fibrer tillsammans. Ull spinns helst otvättad. Använd enbart bra ull av god kvalitet.  Det finns ingen anledning att lägga ned massor med tid och energi på att spinna smutsig dålig ull. Det är ullen som avgör vilket garn du får. Stickig ull ger stickigt garn, mjuk ull ger mjukt garn. Bra ull kan t.o.m. spinnas okardad, red bara ut den lite med fingrarna.

Men "bra kardat är hälften spunnet", säger talesättet och det stämmer, det är mycket enklare att spinna av kardad ull.


Tänk på att inte bli för duktig! Handspunnet garn behöver inte var jämntjockt, det är de ojämna partierna som visar att det är handspunnet.


När du sedan spunnit två, eller möjligen tre,  trådar spinner du ihop dem och garnet är klart. Efter detta härvas garnet upp på en härva, knytes om på ett par ställen och tvättas sedan. Jag föredrar att tvätta garnet (ullen) först efter att  alla moment är genomförda. Vanligen använder jag lite såpa i ljummet vatten, låter garnet ligga ett tag och sköljer sedan rent i två vatten.


Ratio/utväxling säger hur mycket snodd tråden får för varje gång man trampar. En utväxling 1:10 betyder att om man trampar en gång så får man 10 snoddvarv på tråden. Vill man ha 20 snoddvarv för samma längd garn, får man trampa två gånger. Eller fyra gånger om man har utväxlingen 1:5.


Går spolen och spinnvingen lika snabbt kan inte tråden dras på spolen - indraget blir lika med noll. Håller man emot tråden, går spole och spolvinge med samma hastighet och det blir bara mera snodd. Släpper man efter och håller mindre hårt i tråden  dras tråden på spolen. Principen är att en hårt hållen tråd får spinnvinge och spole till "att hänga ihop" och röra sig med samma hastighet, släpper man spänningen rör de sig som två olika enheter och dessutom i olika hastighet vilket gör att garnet kan rullas på spolen.


För att få olika hastighet har spinnrocksmakarna gjort på lite olika sätt. Enklast att förstå är nog spinnrockar liknande den jag har. Där finns det en broms - en läderflärp som man spänner mer eller mindre hårt mot spinnvingens ena ände. Då bromsas spinnvingen medan spolen fortsätter snurra i den hastigheten man trampar.


Andra spinnrockar har en spolbroms dvs ett snöre som går över spolen och saktar ner spolen medan spinnvingen fortsätter att snurra i samma hastighet.


På den vanliga dubbeldrivna spinnrocken går spole och spinnvinge i olika hastighet genom olika diametrar på trissorna på spinnvingen och på själva spolen. I och med att det är samma snöre som går över olika stora trissor, blir hastigheten på trissorna olika och därigenom uppstår skillnaden i hastighet. Man finjusterar skillnaden i hastighet och alltså indraget genom att spänna rocksnöret mer eller mindre hårt med den stora träskruven. På alla spinnrocker gäller det förstås att friktion, typ av snöre etc har betydning för hur stor skillnaden i hastighet blir och hur snabbt tråden rullas på spolen. Vilket system som är det bästa beror nog mest på vad man gillar själv men rent allmänt kan man nog säga att det är krångligare att få rätt hastighet med de gamla dubbeldrivna spinnrockarna och att moderna spinnrockar därför är lättare att spinna på.